Lær om fremtidens lejemarked

udlejningsejendom

Som boligudlejer er det vigtigt at kende den fremtidige udvikling på boligmarkedet, og at kunne tilpasse sin udlejningsforretning derefter for at sikre maksimal indtjening.

Center for fremtidsforskning, forkortet Fremforsk, har netop udgivet en 195 sider fyldestgørende rapport om fremtidens boligmarked i 2030 og 2035.

Rapporten omhandler både ejerboliger og lejeboliger, og der er for en udlejer vigtige informationer i forhold til både den geografiske og aldersmæssige fordeling af befolkning.

En ændret befolkningssammensætning har stor betydning for hvem der er de fremtidige lejere og hvilke faciliteter der prioriteres i forhold til den enkelte lejers livsfase. Den fremtidige befolkning er udlejerens kunder, og det vigtigt at have de rigtige varer på hylderne som opfylder de behov og krav der vil være, også om 10 år. 

Danskernes krav til boligens størrelse, komfort, kvalitet mv. følger den almindelige samfundsudvikling med ønske om større, bedre og pænere boliger i fremtiden. Det bør man som udlejer have med i sine planer ved nyopførsel, renovering og indretning af udlejningsboliger. 

Specielt i den ældre boligmasse er det vigtigt at udlejeren får tilpasset den enkelte lejlighed til lejernes efterspørgsel om større og bedre boliger.

Rapporten er særdeles værdifuld for den investor som vil gøre sig klar til fremtiden. Men den er også omfattende. Derfor har vi læst rapporten for dig og herunder beskrevet tre interessante konklusioner fra rapporten, set fra en udlejers synspunkt.

Flere bor til leje

I 2010 boede 2,05 mio. mennesker i Danmark i lejebolig, mens 3,27 mio. boede i ejerbolig. 11 år senere i 2021 bor 2,47 mio. i lejebolig og 3,29 mio. i ejerbolig. Altså ca. 400.000 flere boede til leje og 20.000 flere boede i ejerbolig. 

43% af befolkningen bor til leje, mens 57% bor i ejerbolig i 2021. Andelen til leje er steget fra 39% til de 43% fra 2010 til 2021.

Andelen af personer som bor i lejeboliger er markant højere i Region Midt, Nord, Syd og Sjælland i forhold til Region Hovedstaden. 

Denne trend forventes at blive fastholdt i fremtiden. Der vil derfor i fremtiden være behov for stadig flere lejeboliger.

Størst befolkningstilvækst blandt 30-39 årige og fra 65 år

Den danske befolkning forventes i de kommende 10 år at vokse med 220.000 personer til næsten 6 millioner indbyggere. Men befolkningsvæksten bliver skæv. Befolkningen i 20’erne, i 40’erne og i 50’erne bliver færre frem mod 2030, og for gruppen i 20’erne og i 50’erne fortsætter faldet frem mod 2035.

Omvendt vil der være særlig stor vækst hos to aldersgrupper: de 30-39-årige og de 60-årige og op.

Frem mod 2031 stiger antallet 60-69 årige med ca. 15%, samtidig med, at stigningen alene i aldersgruppen 80-89-årige over de næste 10 års vil være hele 140.000 personer. Graden af stigningen vil variere efter lokalområde, men der ses en generel vækst over hele landet. 

Frem mod 2031 stiger antallet af de 30-39 årige med ca. 12%, hvilket er over gennemsnittet. Det er de store årgange fra 1990’erne, der kommer op i 30’erne og giver et familie-boom, idet det er den livsfase hvor mange familier får børn.    

Ifølge rapporten vil andelen af lejere blandt de 30-39 årige og gruppen over 90 år endvidere være voksende de kommende 10 år.

For fremtidens udlejer betyder disse udviklinger, at boliger til ældre- og seniorsegmentet vil opleve en større efterspørgslen. For at imødekomme det skal udlejeren være opmærksom på, at dette segment prioriteter faciliteter som elevator, udearealer og nærhed til indkøbsmuligheder højt. Rapporten forudsiger også, at seniorer i fremtiden vil efterspørge større boliger end i dag, bl.a. på grund af bedre økonomi. 

I et boligmarked med en stigende efterspørgsel fra de 30-39-årig vil familie- og børnevenlige boliger også blive mere efterspurgt. Disse lejere vil formentligt lægge vægt på gode børneværelser, moderne indretning og faciliteter i god kvalitet, have og nærhed til institutioner. 

Udflytning fra de store byer

De store byer vil fortsat have en vis tilvækst idet de unge flytter til de store byer for at uddanne sig. Dog vil befolkningsudviklingen skubbe til en større grad af udflytning fra de store byer, således at de omkringliggende byer får større tilvækst. 

Som udlejer i de store uddannelsesbyer vil det fremover være endnu vigtigere at boligen passer til lejernes ønsker om størrelser, kvalitet og faciliteter.

Omkring de større byer er det vigtigt, at udlejerne tilpasser de fremtidige udlejningsboliger til tilflytterne fra de store byer. Det vil i høj grad være de 30-39-årige som rykker ud og etablere sig som familier. Derfor vil vi formentligt se, at nyere rækkehusbebyggelser også vil være eftertragtede i fremtiden. 

Yderligere vil den større udbredelse af hjemmearbejdspladser og selvkørende biler skabe en større geografisk spredning af befolkning.

Ifølge rapporten vil man af disse grunde i fremtiden mangle lejeboliger i de mindre og mellemstore byer op til 20.000 indbyggere.

Rapporten påpeger, at nogle landdistrikter vil opleve vækst, mens andre vil stå tilbage som tabere. Så man skal stadig vælge sit oplandsområde med omhu.

En rapport spækket med viden

I det ovenstående har vi beskrevet tre spændende trends for udlejeren og ejendomsinvestoren. 

Men det må påpeges, at rapporten er fyldt med meget mere spændende data og viden som både ejer- og lejeboligmarkedet som enhver med interesse på området vil finde brugbart. Vi anbefaler derfor alle at tage et kig på rapporten – det er ganske gratis. 

Rapporten giver et fyldestgørende indblik i fremtidens tendenser på boligmarkedet og dermed udlejeren muligheder for at tilpasse sig markedet og efterspørgselsforholdene, for at kunne optimere sin udlejningsforretning.

Den fulde rapport kan downloades på Forenet Kredit´s hjemmeside https://forenetkredit.dk/analyse-fremtidens-boligmarked/ 

God læselyst!